Steeds vaker word ik gevraagd om ondernemers of bedrijven te adviseren. Leuk om dat zo af en toe te doen. Zeker als de ondernemer of het team daadwerkelijk geïnspireerd is geraakt om blijvend veranderingen aan te brengen. Twee dingen staan vaak centraal in mijn advies.

Ongeacht het vraagstuk is vrijwel altijd mijn eerste vraag: "wat wil je bereiken/doen in het leven?". Ondernemers die een business runnen denken namelijk regelmatig in termen van "dingen moeten doen" of "zo doe ik het al jaren". Maar het bedrijf wat je runt is jóuw bedrijf. Jij bepaalt welke koers het bedrijf vaart of, als je nog geen bedrijf hebt, wat voor bedrijf je opzet. Het is een wezenlijk verschil of je een overzichtelijk leven wilt leiden en veel tijd met je gezin wilt doorbrengen (een beheersbaar bedrijf met dito groei is dan wellicht belangrijk) of dat je als doel hebt om over 10 jaar met pensioen te gaan (dan kan een exponentiële groei met een vergaand persoonlijk commitment wel eens handig zijn). Mijn overtuiging is dat wanneer je erg goed weet wat je in het leven wilt dat het grootste gedeelte van de ondernemerskeuzes die je maakt vanzelfsprekend zijn.

Het andere advies: Let's Think Bigger. Ik daag mezelf en anderen graag uit om groter te denken. Als je bijvoorbeeld je resultaat wilt verhogen, vraag jezelf af: “Welke dingen zou je doen (of vooral juist niet meer doen!) als je in de helft van de tijd een driedubbel resultaat moet halen?”. Dan blijkt dat misschien wel 50% of 75% van je dagelijkse werkzaamheden ineens niet meer zo belangrijk is als het er écht om gaat. En dat komt goed uit, want nu heb je veel meer tijd om écht gave en mooie resultaten te behalen. Je krijgt immers wat je vraagt in het leven.

Ben je ambitieus en je wilt graag dat ik eens meekijk? Stuur me dan een e-mail en wie weet denken we samen groter!